luni, 21 martie 2011

Nodurile si Budismul

Mi-am propus sa va dezvalui cateva din semnificatiile oculte ale nodurilor si tot atatea motive pentru care am ales sa creez bijuterii innodate.
In imaginea de mai sus este ilustrat Nodul Infinit sau Shrivatsa (sanscrita) este una dintre cele 8 comori budiste. El reprezinta ciclul nesfarsit al vietii, intelepciunea infinita si compasiunea lui Buddha, dualitatea existentei(yin si yang), este un simbol al echilibrului si al armoniei.
Nodul Infinit este un ornament grafic inchis compus din linii intretesute in unghi drept. Se crede ca ar fi evoluat dintre-un vechi simbol naga cu doi serpi stilizati(imaginea de mai jos).
Aceasta imagine semnifica jocul dramatic si interactiunea fortelor opuse in lumea duala a manifestarii, conducand la unirea lor si in cele din urma la armonie in Univers, fapt amplu reflectat si de forma perfect simetrica a nodului infinit.
Intreteserea liniilor ne aminteste de faptul ca toate fiintele si fenomenele sunt unite si interconectate intr-un ciclu inchis al cauzei si efectului.
Nodul reprezinta conexiunea, legatura cu destinele noastre karmice. Nu intamplator acesta este unul dintre simbolurile preferate in Budism.
Din traditii stravechi se considera ca nodurile aduc noroc pentru ca sunt salasuri ale zeilor. Din acest motiv calugarii poarta noduri si le agata in interiorul templelor. Atarnate in interiorul unei camere, nodurile alunga spiritele rele si lasa sa intre norocul.